Skip to content
Viris kertészet, faiskolai kis- és nagykereskedés - kert építés tervezés növénydekoráció, dísznövények kölcsönzés

Bambuszok

Óriás és törpe bambuszok…

Ezek a növények számunkra mindig is a távol-kelet varázsát és egzotikumát jelképezték. Először a 19. század közepén kerültek Európába főleg Kínából és Japánból. Hamar széles körben elterjedtek és szívesen felhasználták őket a Nyugat-Európai kertekben. Hazánkban még sokan idegenkednek tőlük, mert azt hiszik, hogy ezek a különlegességek egyedi bánásmódot igényelnek. El kell, hogy oszlassuk ezt a tévhitet, hiszen a kertészetünkben kapható bambuszfajták mind télállóak és jól tűrik hazánk időjárási viszonyait. Többféle közkedvelt bambusz vásárolható meg kertészetünkben. Vannak közöttük igen nagyra növők és fénykedvelők, mint a Phyllostachys fajták, vagy szélesebb zömökebb termetűek, mint a Pseudosasa japonica ( Bambusa Metake)melyek jól tűrik a félárnyékot is. Persze találhatunk közöttük törpe növekedésűt, mint a Pleioblastus fajták vagy a Sasa pumila. A választék igen nagy, hiszen még nem is beszéltünk a fehér vagy sárga csíkos levelű vagy szárú változatokról.:

Ültetési tanácsok
A legkedveltebb télálló bambuszok Phyllostachys változatok ezeket térhatároló vagy szoliter növényként ültessük. Általában minden talajon jól érzik magukat, de azért célszerű a megfelelő méretű ültető-gödörbe tápanyaggal dúsított laza szerkezetű földkeveréket tenni. A frisstelepítésű bambuszokat az első télen takarjuk fenyőkéreggel vagy lombbal, hogy a sekélyen elhelyezkedő gyökérzetük ne sérüljön. Később erre már nem lesz szükség, hiszen saját lehulló levelei biztosítják a téli védelmet és a talajtakarást.

Növekedés
Az első évben ne várjunk hatalmas fejlődést a bambusztól, ilyenkor még csak a földalatti része, az úgynevezett törzsgyöke fejlődik. Majd a második- harmadik évtől igen intenzív fejlődésnek lehetünk tanúi.

Vízigény
A bambuszoknak nagy a vízigénye is. Ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről sem. Ha leveleik bepödörődnek, az biztos a kiszáradás jele. Inkább ritkábban nagyobb adagokban öntözzük.

Tápanyagigény
Mivel a bambuszok rövid idő alatt igen nagy növekedésre képesek, ezért belátható, hogy tápanyagigényük is igen magas. Ne feledkezzünk meg a későbbi tápanyag utánpótlásról sem.