Skip to content
Viris kertészet, faiskolai kis- és nagykereskedés - kert építés tervezés növénydekoráció, dísznövények kölcsönzés

Bonsaiok

Bonsai – Bonsaiok

Kertészetünk nagy választékban kínál kültéri Bonsai előanyagokat és Bonsaiokat a műfaj kedvelőinek. Nagy Árpád Nemzeti Bonsaimester segítségével lelkes csapat tanulhatja meg nálunk a Bonsai alakítás, metszés, átültetés fortélyait. Nagy Árpád Nemzeti Bonsaimester személyes sgítséget nyújt, minden Bonsaival kapcsolatos kérdésben a 06-20-953-92-00 telefonszámon

Néhány szó a Bonsairól

Kinában már több mint 2000 évvel ezelőtt is hódoltak a bonsai alkotás művészetének.A bonsai szabad forditásban tálban nevelt fát jelent. Minden bonsai forma előképét a természetben találjuk meg. Többségükben nálunk is a szabadban előforduló őshonos fa és cserjeféléket,melyeknél az apró termetet megfelelő metszési eljárásokkal alakitjuk ki és tartjuk fenn. Tehát ha egy bonsaifácskát az edényéből kiemelve tápdús talajba helyezünk,rohamos fejlődésnek indul és olyan hatalmas fává növekszik, mint erdőbeli rokonai. Vannak szabadföldi, átmeneti / félig szobai / szobai bonsaitipusok. A szabadföldi bonsaiok a mi éghajlatunk övünkben kint megtalálhatók. Az átmeneti vagy félig szobai bonsaitipusok a világ mediterrán klimájú vidékéről származnak. Ezért télen egy fűtetlen, de védett helyiség lehet megfelelő számukra 5 – 10 C hőmérséklettel. A szobai bonsaiok trópusi vidékről származnak, klimaviszonyuk megegyezik lakásaink klimájával, ezért egész évben bent lehet őket tartani. A megfelelő páratartalmat azonban tanácsos biztositani számukra.

Öntözés:
A bonsaiöntözés legbiztosabb módja az áztatás. Ilyenkor a növényt tállal együtt meritsük állott illetve kézmeleg vizbe amig az utolsó légbuborékok is eltávoznak belőle. Ezután a növényt kiemelve hagyjuk a felesleges vizet a lyukon kifolyni, végül tegyük vissza a helyére.

Tápanyag utánpótlás:
A bonsainak is szüksége van tápanyag utánpótlásra. A növény csak a vizben oldott tápanyagokat képes felvenni. Erre a legalkalmasabb a speciális bonsai tápoldat. A növekedési időszakban kéthetente, /tavasztól – őszig/ a vegetációs időszakban /ősztől – tavaszig/ 4 – 6 hetente keverjük az öntözővizéhez a megfelelő mennyiséget.

Átültetés:
Normál virágföld nem alkalmas bonsai nevelésre. A jó bonsaiföld humusz, agyag, homok keverékéből áll. Átültetés 2 – 3 évenként javasolt, ha a gyökerek már megjelennek a vizelvezető nyilásban. Ha már nem akarjuk nagyobb edénybe ültetni, távolitsuk el a gyökerek 1/3 részét és friss földet tegyünk a régi edénybe. Gyökérmetszést csak teljesen egészséges növényen hajtsunk végre! A gyökérmetszéssel együtt a koronát is metszük vissza, hogy elkerüljük a növény kiszáradását hiszen a leveleivel több vizet párologtat el mint amennyit a megkurtitott gyökerek felvenni tudnak.

Metszés:
A fő növekedési időszakban az új hajtást hagyjuk 7 – 8 levélpárig növekedni, s ezt követően metsszük vissza 1 vagy 2 levél felett. Ezzel a fácska megtartja klasszikus formáját és dúsan elágazó lessz.

A megfelelő hely kiválasztása:
Legjobb , ha egy világos déli, keleti, nyugati fekvésű ablak elé helyezzük növényein- ket.Nyári időben a bonsai kedveli a szabad levegőt. Ilyenkor kitehetjük egy félárnyékos teraszra vagy a kertbe. A tűző napnak semmikor ne tegyük ki a növényt! Ha csak mesterséges megvilágitást szeretnénk alkalmazni, a lámpának napi 18 órán át égnie kell, ezt követően a növénynek 6 órányi pihenőre van szüksége. Ha további kérdése van a bonsaineveléssel kapcsolatban forduljon üzletünkhöz bizalommal.